dijous, 23 d’octubre del 2008

TALLER DE DESTIL.LACIÓ DE PLANTES a Can Caponet

L' últim cap de setmana del mes de juliol, ens vam aplegar a la Finca de Can Caponet a Lliçà d'Amunt per a fer una jornada de destil.lació amb alambí. Can Caponet és una finca agroecològica que dedica una part de la seva activitat al turisme rural i a la autosuficiència (cavalls, horts, bestiar, apicultura...). La idea del taller de destilació va sorgir com a alternativa per aprofitar una plantació d'espígol de mitja hectàrea aproximadament.

El taller el dirigia Neus Añó, una companya que és una excel.lent coneixedora del món de les plantes i dels sabers ancestrals lligats al món de la natura. Tota una autèntica bruixa del segle XXI.
El taller va consistir en la recolecció de l'espígol i la posterior destil.lació a partir del mètode tradicional amb alambí. Vam aprendre a utilitzar aquest antic utensili, així com molts interessants aspectes de l'aromaterapia. I vam quedar tan fascinats per l'experiència, que ja esperem amb dentetes la propera primavera.
Gràcies a tota la gent que va fer possible aquesta pràctica, en especial a la Quima, la Maria i la Neus.

Consells Pràctics per a destil.lar ....... alguns dels apunts de la jornada
Amb l'alambí podem extreure esències i hidrolats. Amb aquests productes després elaborarem els preparats cosmètics i medicinals.
La primavera i estiu són les èpoques en que la major part de les plantes tenen el màxim punt de floració, i per tant és l'època de treure-li la pols a l'alambí i possar-se en marxa.
En aquest apartat, us explico els quatre aspectes bàsics a considerar, si us proposeu fer una pràctica de destilació. Vigileu amb:
- hem de posar una reixeta per separar l'aigua de la planta. D'aquesta manera garantirem que sigui el vapor d'aigua el que separa la part volàtil de la planta, i la destilació sigui més curosa.
- hem de calcular bé la quantitat d'aigua que fiquem a l'alambí, per evitar que es cremi. Un cop iniciem la destilació, l'alambí ja no es pot obrir. Per tant, hem de calcular la quantitat d'hidrolat que sortirà, i quan s'aproxima a la quantitat d'aigua que hem introduit, hem de parar el foc.
- hem de segellar les juntes de l'alambí per tal que el vapor no es perdi i perdem l'esència pel camí. Podem segellar-les amb argila o bé amb una pasta de farina i aigua.
- hem de tenir una mànega amb aigua corrent, per tal d'anar refredant el serpentí per on passa el vapor d'aigua i que al final del tub precipitarà l'hidrolat (aigua floral) i l'oli esencial.
- sempre va bé disposar d'un decantador, ja que el líquid resultant de la destilació és l'hidrolat i l'oli essencial tot mesclat. Si no tenim decantador, haurem d'esperar una estona fins que l'oli pugi a la superfície i amb un compta gotes poguem agafar-lo.
Tant a l'inici com al final de la destil.lació es recomana fer una destilació d'aigua unicament, per netejar l'alambí i treure-li la olor que s'ha quedat impregnada.
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada